Saku Lassila harrastaa aktiivisesti lentopalloa – Vanhemmat kuljettavat, kustantavat ja kannustavat

Vanhempien tuki lasten harrastuksissa on äärimmäisen tärkeää.

Saku Lassila on pelannut aktiivisesti lentopalloa nelisen vuotta. Mika-isä kuljettaa ja välillä myös valmentaa.

Kansainvälisille lentopallokentille voi ponnistaa vaikka Liikkalasta, jos taidot ovat kohdillaan ja tavoitteet riittävän korkealla. Lentopalloa aktiivisesti kolmosluokkalaisesta harrastanut Saku Lassila, 14, ei ole vielä asettanut harrastukselleen tavoitteita. Hän pelaa, koska hyvässä porukassa on mukavaa harrastaa.

Sakulle kipinä lentopalloharrastukseen syttyi vuotta vanhemman Samu-veljen myötä. Myös Mika-isällä lienee oma osuutensa innostukseen, sillä hän on aikoinaan pelannut lentopalloa muun muassa Liikkalan VPK:n ja Hirvelän Hirvien puulaakijoukkueissa.

– Samu pelasi ensin Valkealan Kajossa ja Korian Ponnessa, mutta seuroissa ei ollut riittävästi poikajunioreita, joten hän siirtyi Haminan Arsiin, jonne saatiin kokoon riittävästi juniori-ikäisiä poikia, Mika Lassila kertoo.

Isä kuskasi Samua Haminaan, ja pikkuveli Saku tuli luonnollisesti mukaan ja innostui lajista. Mika puolestaan ajautui joukkueen huoltohommiin ja toimii välillä myös poikien valmentajana.

– Arsi tekee kunnianhimoista työtä lentopallon eteen, ja seuralla oli onni saada junioreiden valmentajaksi Karhulan Veikkojen ykkössarjassa pelaava Matti Palonen, joka kuuluu myös Etelä-Suomen alueen aluevalmentajiin. Seuraan otetaan mielellään uusia pelaajia, Mika Lassila vinkkaa.

Saku pelaa passarina Arsin C- ja B-pojissa. Hänen mielestään passarin tärkeimmät ominaisuudet ovat pelinlukutaito ja hyvät kosketukset.

– Passarin on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Saku toteaa.

Arsin C-poikien joukkue on koottu Arsin ja Porvoon NMKY:n 14- ja 15-vuotiaista pelaajista. Joukkueen vastustajat ovat eri puolilla Suomea; kaukaisin lienee rovaniemeläinen Napapiirin Palloketut. Ilman aktiivisten vanhempien sitoutumista ympäri Suomea peleihin reissaaminen olisi varmasti mahdoton tehtävä. Joukkue harjoittelee Haminassa kolme kertaa viikossa, joten Lassilan perheen auto liikkuu ahkerasti Liikkalan ja Haminan väliä.

– Pääasiassa minä toimin kuljettajana, mutta kun olen iltavuorossa, kuskina toimii vaimoni Sanna. Hätätapauksessa avuksi rientää myös poikien isosisko Kiia, Mika Lassila kertoo.

Lentopallo on iso osa Sakun elämää. Hänet muun muassa valittiin C-poikien Etelän alueen ykkösjoukkueeseen Pajulahden urheiluopistossa järjestetyn aluekarsintaleirin jälkeen.

– Pelasin kaikki turnauksen seitsemän peliä, ja voitimme lopulta SM-pronssia, Saku kertoo tyytyväisenä.

Aktiivinen Saku ja isoveli Samu valittiin myös Etelän alueen B-poikien kakkosjoukkueeseen, joka pelasi turnaukset viikonloppuna Salossa. Vastassa oli kovan luokan joukkueita, joihin kuuluu myös maajoukkuepelaajia. Sakun ja Samun joukkue sijoittui äärimmäisen tiukassa turnauksessa yhdeksänneksi.

Vauhdikkaan lentopalloviikonlopun jälkeen Saku lähti maanantaina kohti Pajulahtea, jossa alkoi lentopalloa harrastavien nuorten yläkoululeiri.

– Siellä opitaan, miten lentopalloa harrastavan nuoren arki tasapainotetaan, mutta myös treenataan kovaa, Saku kertoo

Keskilaakso 30.9.2021/Raija Anttila